Meer omzet in je salon? Deze verkooptrucs werken meteen!

Wil jij de productverkoop in jouw salon naar een hoger niveau tillen? Dan hebben we goed nieuws voor je! Tijdens het recente, razend populaire webinar van business coach Vicky Vermeiren, werd haar praktische aanpak voor productverkoop opnieuw een enorm succes. Wil jij ook profiteren van deze waardevolle inzichten? Lees dan verder voor de beste tips & tricks om jouw productverkoop te boosten!

#1. Ken de cijfers

Wist je dat slechts 14% van de inkomsten in een salon voortkomt uit productverkoop? Bij schoonheidssalons is dat tot 20%! Dit betekent dat 86% nog steeds bestaat uit behandelingen.

Door de juiste strategieën te hanteren, kun je deze inkomsten verhogen naar 20 à 30%. 

Met de Optios salonsoftware haal je meer uit je productverkoop dankzij:

  • Inzicht in productverkoop: Via de rapportenfunctie kun je gemakkelijk zien welke producten het best verkopen in een bepaalde periode (per maand, kwartaal, etc.). Je kunt de omzet per product filteren en analyseren welke producten het meest bijdragen aan je totale inkomsten. Dit biedt de mogelijkheid om je medewerkers te motiveren om specifieke producten gedurende een bepaalde periode extra te adviseren.

  • Gericht klantadvies: Bij klantenbeheer zie je precies welke producten een klant eerder heeft gekocht. Dit maakt het eenvoudig om hen te adviseren over aanvullende producten of navraag te doen naar hun ervaringen met een bepaald product. Een persoonlijke touch die klanten waarderen!

#2. Laat je overtuigingen los

Veel salonprofessionals denken vaak: "Die klant koopt toch nooit" of "Ze vragen wel als ze iets nodig hebben". Maar niets is minder waar! Om productverkoop te stimuleren, is het belangrijk om deze aannames te doorbreken en actief het gesprek aan te gaan.

#3. Het verkoopsproces in vier stappen

  1. Vertrouwen winnen/hebben: Klanten kopen bij mensen die ze vertrouwen. Wist je dat 55% van het vertrouwen afhangt van lichaamstaal? Ga altijd uit van een open en positieve houding. 

  2. Behoefte van de klant: Helpt de klant inzien dat er een specifieke behoefte is. Vraag bijvoorbeeld: "Zijn er bepaalde dingen opgevallen aan jouw huid/haar de laatste weken?"

  3. Productpresentatie: Toon de producten duidelijk in jouw salon. Gebruik de rechterkant van je salon, plaats producten op ooghoogte en herhaal het aanbod regelmatig (denk aan hoe winkels als IKEA dit doen). En vergeet niet: als je de prijs niet communiceert, denken klanten vaak dat het product te duur is. Zorg ervoor dat prijzen duidelijk zichtbaar zijn.

  4. Afsluiten: Sluit de verkoop vriendelijk en professioneel af.

#4. Maak het persoonlijk

Heb je de behoeften van de klant in kaart gebracht? Stel dan voor om een product aan te raden: "Mag ik je een product aanraden om dit probleem aan te pakken?" Vervolgens presenteer je het product kort en krachtig:

  • Wat is het product en wat kost het?

  • Welke specifieke eigenschap maakt dit product bijzonder?

  • Hoe lost dit het probleem van de klant op? (bijvoorbeeld: "Mijn haar is zo frizzy.") Herhaal de gebruikte woordenschat van de klant.

#5. Bezwaren? Geen probleem!

Als een salonklant zegt dat een product te duur is, vraag dan waarmee ze het vergelijken. Vergelijken ze jouw product bijvoorbeeld met een goedkopere variant, zoals een blauwe pot van Nivea? Leg dan uit wat het prijsverschil rechtvaardigt door technische details te benoemen.

 Of zegt een klant dat ze het product liever online kopen? Begrijpelijk! Maar benadruk dat jouw advies niet online te krijgen is.

Zegt de klant 'nee': stuur hen met een staaltje/sample naar huis – wie weet is het zaadje gepland en kopen ze de volgende keer alsnog.

#6. Vergeet de naverkoop niet!

Zorg ervoor dat je naverkoop goed georganiseerd is. Door slimme marketingcampagnes en inzicht in je cijfers kun je gerichte acties opzetten die je omzet direct een boost geven. Enkele voordelen van Optios:

  • Automatische marketingcampagnes: Met Optios verstuur je eenvoudig gepersonaliseerde e-mails of SMS-berichten via automatische campagnes. Gebruik filters zoals ‘product gekocht na een behandeling’ voor advies over producten die het resultaat verlengen, of stuur verjaardagsaanbiedingen zoals 10% korting. Eenmaal ingesteld, gaan de campagnes automatisch, zodat je altijd in contact blijft met je klanten.

  • Eenmalige campagnes: Wil je een maandelijkse nieuwsbrief sturen of een speciale actie rondom de feestdagen? Met Optios kun je eenvoudig eenmalige campagnes opzetten en gerichte mailings versturen naar specifieke klantgroepen, zoals alle vrouwen of je topklanten. Zo bereik je precies de juiste doelgroep op het juiste moment.

  • SMS-campagnes: Wist je dat SMS-campagnes een openingsratio van 98% hebben, waarbij 93% de boodschap binnen 5 minuten leest? Dit maakt SMS een ideale manier om snel en effectief in contact te komen met je klanten, zowel voor automatische als eenmalige campagnes.



"Durf het gesprek aan te gaan, bied waarde en zorg dat jouw klant altijd met het juiste product de deur uitgaat." - Met deze tips van business coach Vicky Vermeiren kun je de productverkoop in jouw salon eenvoudig verhogen.

Wil je zelf ontdekken hoe Optios jouw productverkoop en klantrelaties naar een hoger niveau tilt?

Probeer het nu gratis! Vraag een gratis demo aan of start direct met een testaccount en ervaar zelf hoe eenvoudig je omzet kunt verhogen met slimme rapporten en geautomatiseerde marketingcampagnes.

Volgende
Volgende

SMS-herinneringen: De sleutel om No-Shows in je salon te verminderen